Nederland

home


boeken

lopend  gevonden?
lopend  registreren?
lopend  etiketten
lopend  obcz
lopend  ring!ring!
lopend  themaboeken
lopend  wilde tips

mensen

lopend  meetings
lopend  foto's
lopend  actievelingen
lopend  kletsen
lopend  emmadag
lopend  jarig

bookcrossing

lopend  aanmelden?
lopend  in de media
lopend  promoot
lopend  boekenplank
 

EEN OBCZ STARTERSHANDLEIDING

Eenvoudige suggesties om je op gang te helpen

door bookczuk
10 mei 2005


Vertaald door Stoneshop. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk de originele tekst te volgen. Wanneer deze niet of moeilijk op de Nederlandse situatie past, dan staat dat daar in een opmerking bij.


Heeft de gedachte om zelf een Officiele BookCrossing Zone te beginnen ooit door je BookCrossing-hoofd gespeeld? Heb je het rijmpje van een anonieme BookCrosser overdacht:

Roses are red,
Violets are blue.
Is there an OBCZ in the future for you?

Misschien is er de perfecte plek in je stad of dorp, maar weet je niet hoe te beginnen? Er is geen gegarandeerde manier om een Zone te starten, maar in dit artikel zijn nuttige suggesties samengebracht van OBCZ-beheerders in diverse landen.
Om bij het begin te beginnen: voordat je dat perfecte cafe benadert en je plannen op het forum bekend maakt, neem even de tijd om te overwegen of je wel een OBCZ-beheerder wil en kan zijn. Zaken die meespelen:
 • Kan je de verplichtingen van OBCZ-beheer op je nemen?
 • Heb je de tijd om regelmatig te gaan kijken en de boekenvoorraad aan te vullen?
 • Zijn er misschien andere Bookcrossers in de regio die zouden willen helpen bij het onderhouden, of komt het allemaal op jou neer? Het kan allebei. Peil eens interesse bij mogelijke anderen, via PM, persoonlijk, of op een Bookcrossing meeting.
 • Heb je een bruikbare bron van boeken om je OBCZ aangevuld te houden zonder dat het je budget overschrijdt? Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels, verkoop van boeken bij bibliotheken, rommelmarkten en uiteraard tweedehands boekenwinkels. Sommige kringloop- en 2ehandswinkels willen nog wel eens acties houden als drie voor de prijs van twee, of ze verlagen hun prijzen wanneer ze teveel voorraad hebben. Een BookCrosser kwam er achter dat een kringloopwinkel in de buurt regelmatig boeken weggooide, en ze gratis liet meenemen als ze er eerder was dan de afvalophaaldienst. Bedenk ook dat de BookCrossing gemeenschap meestal erg genereus is. Verschillende OBCZs (waaronder degenen die ik onderhoud) hebben donaties gekreken van over de hele wereld, en OBCZ-beheerders die al wat langer meedraaien willen vaak maar al te graag boeken sturen om nieuwe Zones welkom te heten. Er is ook het prettige kruisbestuiven, waarbij beheerders boeken uitwisselen om hun voorraad vers te houden en de boeken kunnen reizen.
 • Gaat je OBCZ een thema hebben? (dit kan afhangen van de locatie) Voorbeeldthema's zijn detective/spanning, SF/fantasy, kinderboeken, tuinieren, koken, enz. Maar het hoeft niet, een algemene plank is ook prima.
 • Heb je ruimte om boeken tijdelijk op te slaan voordat ze op de plank kunnen? Afsluitbare plastic bakken zijn zeer geschikt om vocht, schimmel en ongedierte te weren. Wanneer je een grote boekenvoorraad hebt kan het zinvol zijn ze alvast op categorie te sorteren (fictie, non-fictie, etc.) zo dat wanneer je het plankje van je OBCZ bij gaat vullen je makkelijk een afwisselende verzameling boeken bij elkaar kan pakken. Ik heb vaak een krat met boeken achter in de auto zodat ik altijd een voorraadje bij me heb. Mijn OBCZ is op een plek waar ik bijna dagelijks in de buurt ben, en het lukt me vaak om even te gaan kijken hoe de plank er bij staat.
 • Ga je je eigen BookCrossing naam gebruiken om alle boeken te registreren, of ga je een apart account aanmaken voor je zone? [Het is handig als je die naam laat beginnen met 'OBCZ-' (vert.)] Een apart virtueel plankje betekent dat je eigen plank niet overloopt met boeken die je niet gelezen hebt of niet je smaak zijn. Het zal geen complete, precieze afspiegeling zijn van de boeken in de OBCZ, omdat ook andere BookCrossers er boeken achter zullen laten, en er zullen ook ongeregistreerde donaties neergelegd worden. Als de locatie een eigen website heeft, stel dan voor dat ze een link plaatsen naar bookcrossing.com.
Wanneer je nog steeds geinteresseerd bent een OBCZ te beginnen is de volgende afweging de locatie. Mogelijke plekken zijn (eet-)café's en broodjeszaken, wachtruimtes (met toezicht), algemene ruimtes in scholen en universiteiten, etc.
Een paar dingen om aan te denken:
 • Is er een plek waar al veel BookCrossing activiteiten zijn?
 • Is de locatie van een geregelde BookCrossing meeting geschikt?
 • Is er een plek waar je zelf geregeld komt, of waar je makkelijk naar toe kan?
 • Is de locatie makkelijk toegankelijk, en is er parkeerruimte?
 • Is de OBCZ beschermd tegen alle soorten weer?
 • Wat zijn de openingstijden van de mogelijke gastheer?
 • Loopt iemand er gemakkelijk even binnen alleen voor de boeken? De plaatselijke sauna/fitness center of winkel kan dan misschien een plek vol BookCrossing activiteit zijn, maar er zal best een hoge drempel zijn om er zo even binnen te lopen. Ook kan de eigenaar er bezwaar tegen hebben als er te veel bezoekers alleen voor de boeken komen, en niet voor de zaak zelf.
 • Is er Internet-toegang? Steeds meer plekken bieden gratis of pre-paid draadloos Internet. De Wilde-OBCZ (onderhouden door midwinter) heeft gratis WiFi zonder beperkingen. Zoals ze zegt: "voor een fanatiek computerende BCer zoals ik, is dat fantastisch. Ik kan mijn laptop met een wireless kaart meenemen naar de OBCZ, en ter plekke het plankje bijwerken". Midwinter recommends www.wififreespot.com for a starting point to finding free wi-fi in your area. Café's en veel hotels hebben een vorm van Internet-toegang voor klanten.
Je hebt de plek gekozen - nu moet je toestemming krijgen van de eigenaar. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Het is aan te raden om een aantal van de volgende zaken mee te nemen als je gaat:
 • De Crossing Zone poster op http://www.bookcrossing.com/promote (Nederlandse versie)
 • Een van de publiciteitsartikelen (ik gebruik de tweede pagina van het promotieartikel, met bijgewerkte cijfers. Ik neem er ook twee van mee: een voor de bedrijfsleider en een voor de manager of eigenaar).
 • De informatie die nodig is om de OBCZ op te nemen op een van de OBCZ listing sites: Naam, adres, telefoonnummers, openingstijden, etc.
 • Voorbeelden van geregistreerde boeken, klaar om te releasen. En waarom ook geen doos geregistreerde gelabelde boeken, klaar om neer te zetten mocht je toestemming krijgen direct te beginnen?
 • Bordje (karton of gelamineerd) om op de plank of achter het raam te zetten (met toestemming. Sommige ketens staan geen borden in de etalage toe, maar hebben verder geen probleem met een baliebordje in een plexiglas houder), of een postertje op een prikbord of op de muur.
 • Extra folders, pamfletjes, boekenleggers en dergelijke, in een soort houder, om bezoekers meer informatie te geven over BookCrossing.
Probeer een boekenplankje te vinden van een al bestaande OBCZ die overeenkomt met de soort zaak die je benadert, en neem een printout mee naar je afspraak met de manager. Dit was erg succesvol voor een potentiele OBCZ-beheerder toen deze de manager een vergelijkbaar café in een andere plaats kon laten zien waar een goedlopende OBCZ was. Dit gaf de manager een goede indruk hoe een boekenplank gunstig zou kunnen zijn voor zijn zaak. Er zijn een aantal erg indrukwekkende boekenplanken, met een kaart, openingstijden, een foto van het pand, routebeschrijvingen, etc. En wanneer je mogelijke OBCZ een Internetverbinding heeft, laat ze dan in het kort even BookCrossing zien. Wanneer het op hun computer is, plaats dan ook een bookmark!
Kies een tijd dat het niet druk zal zijn in de zaak, zodat de bedrijfsleider of de eigenaar de tijd heeft om met je te praten. Hou er rekening mee dat je daarvoor soms een afspraak zal moeten maken. Geef ze van te voren wat informatie (PR publicaties en dergelijke) zodat ze voor het gesprek al een beeld van BookCrossing kunnen krijgen.
Vraag, eenvoudigweg, of het goed is dat er een plek komt waar mensen boeken achter kunnen laten of mee kunnen nemen. Het helpt als je van te voren al een idee hebt waar de boeken zouden kunnen komen: een plank, mand, krat of nette doos of kist. Het moet ergens zijn waar mensen rustig naar de boeken kunnen kijken zonder anderen in de weg te staan.
Vertel de eigenaar een beetje over Bookcrossing, schets een indruk van de boeken die je er wil plaatsen, en geef de promotie-artikelen die je mee hebt genomen. De manager van een van onze OBCZs in Charleston was bang dat de boeken her en der door de winkel verspreid zouden raken. Het zien van BookCrossers die regelmatig het plankje nalopen en opruimen heeft dat weggenomen. En ze heeft ons sindsdien verteld hoe geweldig de boekenplank voor haar zaak is — een aardig gebaar naar de bezoekers.
Maak het vooral duidelijk dat het in orde is dat mensen een boek mee naar huis nemen, dat het niet nodig is dat de boeken ter plekke gelezen worden. Leg uit dat je regelmatig langs zult komen om de plank aan te vullen en na te lopen, en om achtergelaten boeken die nog niet geregistreerd zijn meet te nemen. Wanneer er boeken gedoneerd worden kan je ze mee naar huis nemen om te registreren, of zorg dat je voorgenummerde labels bij je hebt om te gebruiken en later te activeren met het juiste boek en BCID. Ik heb een klein spiraalblokje met een insteekvak bij me wanneer ik de OBCZs bezoek. In het vakje zitten extra boekenleggers en labels, en het notitieblokje gebruik ik voor titels, ISBNs, verzoeken, etc. Het is mijn OBCZ Geheugen.
Ken je cijfers. Zoek, voordat je naar het gesprek gaat, de aantallen leden in de omgeving op, en ook het totaal aantal Bookcrossers. Dit geeft een indruk van het mogelijke aantal nieuwe klanten voor een zaak. Wanneer de eigenaar zover is dat je mag beginnen, en je hebt alles wat je nodig hebt bij je, dan kan je net zo goed meteen aan de slag. Zorg dat je een lijst van de BCIDs hebt van de boeken die je achter wilt laten, zodat je daar release notes voor kan maken wanneer je weer thuis bent. Zorg er ook voor dat de eigenaar even helpt bij het noteren van de gegevens die je nodig hebt zodat je thuis ze aan een van de fantastische OBCZ-zoeksites kan sturen. Laat je naam en telefoonnummer achter zodat de eigenaar je kan bereiken wanneer dat nodig is. Maak een aankondiging op het forum zodat andere BookCrossers weten dat er een veilige plek is om boeken achter te laten. En zet ook een berichtje in het OBCZ Managers forum om de geestelijke steun, tips en felicitaties toe te laten stromen! Je zou eventueel zelfs BookCrossers uit de buurt die het afgelopen half jaa aktief bezig waren kunnen PMen om hen te laten weten dat er een nieuwe OBCZ is.
En tot slot het verzorgen van je OBCZ. Hier is mijn lijst van regelmatige handelingen:
 • Breng orde op het plankje; veeg het schoon wanneer het stoffig of vies is, en verzamel de boeken die ergens anders in de zaak zijn terecht gekomen.
 • Label en registreer wat er aan ongelabelde boeken aan de OBCZ gegeven is. Hou ook rekening met de clientele van de OBCZ. Hoewel het zelden gebeurt kan het zijn dat er aanstootgevend materiaal op het plankje gezet is. Wanneer er minderjarigen rondlopen zou dat problemen op kunnen leveren. Bedenk ook dat niet elk gedoneerd boek geregistreerd hoeft te worden.
 • Ververs je folders, pamfletjes en boekenleggers, en de boeken. Controleer of alle bordjes nog aanwezig en heel zijn.
 • Koop iets in het café en bedank het personeel! Ik breng regelmatig een grote stapel boeken mee, en vraag hen om er een aantal uit te kiezen om op het plankje gezet te worden. Ik vraag ook of er iets is wat zij graag zouden willen lezen, en probeer dat in de gaten te houden bij mijn boekenjacht.
Zoals ik in het begin al zei zijn er geen strakke regels voor het opzetten van een OBCZ. Alles wat er nodig is is eens diep ademhalen, je boeken en je moed verzamelen, en op stap gaan om een nieuwe OBCZ op te richten!
Mijn dank aan de volgende personen die mij hielpen om deze lijst samen te stellen: Siriradha, de koningin van de OBCZs, die zones bijhoudt bij Boulder Street Coffee Roasters, Pikes Perk West, Raven's Nest Coffee, Bud's Mufflers and Literary Salon, en Austin Hair & Co; Netstation, die de Hole in the Wall OBCZ onderhoudt en de fabeltastische OBCZ site map, midwinter mijn wi-fi guru, beheerder van de Wilde-OBCZ, nyisutter die een lijst van OBCZs in de US op haar site heeft, en de onvergelijkbare antof9, die de CurvyZone OBCZ beheert. Veel dank ook aan degenen die dit document al gebruikten en aanvullingen of verbeteringen leverden. Voor tips om in je eigen zaak een OBCZ te openen is er het artikel van yvi-1. En als laatste mijn dank aan al die geweldige OBCZ beheerders die zo rijkelijk hun ervaringen delen in het OBCZ Managers forum.


Deze website wordt onderhouden door LenaLena.

De kleine lettertjes:
De naam Bookcrossing en het logo zijn ©Bookcrossing.com. We zijn enthousiaste deelnemers aan die site en hebben het logo hier ter promotie neergezet. We zijn niet van plan er iets mee te gaan verdienen. -o-o- Name and logo are ©Bookcrossing.com. We are enthusiastic participants in that site and have used the logo here to promote the original site. We do not intend to make a profit out of its use.