Nederland

home
 

boeken

lopend  gevonden?
lopend  registreren?
lopend  etiketten
lopend  obcz
lopend  ring!ring!
lopend  themaboeken
lopend  wilde tips

mensen

lopend  meetings
lopend  foto's
lopend  actievelingen
lopend  kletsen
lopend  emmadag
lopend  jarig

bookcrossing

lopend  aanmelden?
lopend  in de media
lopend  promoot
lopend  boekenplank

 


Wilde tips

Een van de spannendste onderdelen is het zogeheten in het wild loslaten of wild releasen van je boeken. Het blijkt namelijk nog best moeilijk te zijn om zomaar ergens een boek achter te laten...
Menige bookcrosser is al eens achterna gezeten door bijvoorbeeld het bedienend personeel van een horeca-instelling: "Mevrouw! Meneer! U bent uw boek vergeten!" En als je dan antwoordt met "Dat deed ik expres", dan heb je heel wat uit te leggen.

Algemeen
Plak natuurlijk een duidelijk etiket met het BCID (het unieke nummer van het boek) in de binnenkaft.
Maak ook aan de buitenkant van het boek erg duidelijk dat het een BookCrossing-boek is. Wees hierin vooral niet te bescheiden! De beste vangstresultaten worden verkregen met boeken die op het onbeschaafde af bestickerd zijn met Erg Duidelijke Aanwijzingen.
Etiketten, labels, folders en dergelijke vind je op de etikettenpagina.

Goeie plaatsen
Okee. En dan? Waar laat je je gekoesterde schat? Want je wilt natuurlijk het allerliefst dat ie niet alleen gevonden en gewaardeerd wordt, maar als het even kan ook nog als vangst gemeld.
Er zijn niet zo heel veel plaatsen die voor élke crosser goede resultaten opleveren. Treinen, bijvoorbeeld, zijn voor de een absoluut favoriet en de ander heeft er nog nooit een melding van teruggehad.

In het algemeen geldt: Kies een plaats waar mensen even rustig kunnen bekijken wat er met dat boek aan de hand is. Waar ze even kunnen nadenken of ze hieraan mee willen doen. Maar een omgeving met veel vindersconcurrentie lijkt het ook goed te doen. Boeken op stations zijn bijna altijd binnen seconden meegenomen.
Denk ook aan het weer. Een besmeurd of nat boek wordt eerder weggegooid dan gekoesterd.
Kijk verder eens naar de doelgroep van je boek. Chicklit en boeketreeks doen het meestal niet zo goed in een computerwinkel, een filosofieboek heeft het misschien wat moeilijk op een kinderspeelplaats.

Succes?
De groene Metro-krantenbakken op stations geven vaak succes. Leestafels van eetcafés. Sommige crossers zijn tevreden met de groentenafdeling van hun supermarkt. Een bankje onder een boom en een tuinmuurtje zijn voor anderen de ideale loslaatplaats.
Bioscopen en theaters zijn favoriet bij veel crossers. Hotel(kamer)s zijn dubieus. Soms gaat het uitstekend, soms belandt je boek in de hotelbibliotheek, en er zijn ook hotels die - oh griezel - gevonden boeken gewoon wegkieperen!
Op Schiphol hetzelfde. Sommigen zien je boek als een potentiële bom, anderen als afval. Je hebt geluk als je boek voor die tijd een lezer vindt.

Maar laten we eerlijk zijn, vaak valt er geen peil op te trekken. Een lange reeks releases in een universiteitsgebouw leidde tot geen enkele vangstmelding. In een ander universiteitsgebouw wordt bijna alles teruggemeld. Een release op een elektriciteitskast midden op de Munt in Amsterdam (geen plaats om uitgebreid stil te staan) gaf een vlotte en enthousiaste reactie.

Thema's
Meer voor je eigen lol dan dat het aanwijsbaar meer succes heeft: themareleases. Leg De ontdekking van de hemel op de trappen van een kerk, een detective uit de reeks De kat die... in de dierenwinkel of in de wachtkamer van de dierenarts, het spionnenhandboek van Men in black in de videotheek naast de film. Erg leuk om te doen, vooral het verzinnen van toepasselijke loslaat-plaatsen. Weet je even niks? De forumlezers helpen je graag!

Geduld
Geef de moed niet te snel op. Jazeker, er zijn boeken die als gevonden worden aangemeld op de website nog voordat de crosser gelegenheid had om te melden dat er een vondeling lag. Maar het komt ook voor dat pas na twintig maanden voor het eerst iemand de moeite neemt naar de website te gaan en iets te schrijven. Soms heeft een boek dan al vele kilometers gereisd.
Vaak zie je iemand je boek meenemen... en je hoort er nooit meer iets van. Niet alleen bij vreemden: allerlei vrienden en familieleden beloven met de hand op hun hart dat ze iets zullen schrijven.

Een troost tot slot. Vrijwel altijd wordt je boek gevonden en gewaardeerd als een kadootje. Ook al hoor je er nooit meer iets van, je hebt toch iemand een fijne dag bezorgd!


Deze website wordt onderhouden door LenaLena.

De kleine lettertjes:
De naam Bookcrossing en het logo zijn ©Bookcrossing.com. We zijn enthousiaste deelnemers aan die site en hebben het logo hier ter promotie neergezet. We zijn niet van plan er iets mee te gaan verdienen. -o-o- Name and logo are ©Bookcrossing.com. We are enthusiastic participants in that site and have used the logo here to promote the original site. We do not intend to make a profit out of its use.